Friday, August 28, 2015

Selamat Menyambut Hari Kebangsaan Tahun 2015

BY SK Jeram Batu 20 Selangor No comments


Guru Besar, guru-guru, kakitangan, murid-murid dan seluruh warga sekolah mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kebangsaan Tahun 2015.

Logo Hari Kebangsaan 2015 Malaysia

Melihat Logo Hari Merdeka Malaysia jelas menggambarkan seluruh rakyat Malaysia satu hati dan satu jiwa berdiri megah bersama kerajaan meraikan Hari Kemerdekaan Malaysia Tahun 2015. Oleh itu Program Hari Kemerdekaan 2015 perlu menekankan kepada Perpaduan dan Bersatu apabila "Sehati Sejiwa" dipilih sebagai tema sambutan Hari Kemerdekaan tahun 2015.

Logo Hari Kemerdekaan 2015 Malaysia

Pemilihan Tema #sehatisejiwa telah diumumkan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek. Sehatisejiwa mencerminkan roh kesepaduan, kesefahaman, kekitaan.

Menteri Komunikasi Dan Multimedia, Dato' Sri Ahmad Shabery Cheek mengumumkan #SEHATISEJIWA telah dipilih sebagai tema Hari Kebangsaan pada tahun ini.

Buat julung-julung kalinya, rakyat Malaysia tidak lagi perlu menyebut sambutan ulang tahun kemerdekaan pada tahun ini sebagai sambutan yang ke-58. Hal ini dapat mengelakkan konflik oleh sebab Malaysia meliputi Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Oleh hal yang demikian, sambutan pada tahun ini hanya akan dikenali sebagai sambutan Hari Kebangsaan 2015 dan Hari Malaysia 2015.

Apa Tema Hari Kemerdekaan 2015

Tema Hari Kebangsaan 2015 ialah Sehati Sejiwa yang menggambarkan perpaduan, kesefahaman, bersatu seluruh rakyat Malaysia. Selain melambangkan perpaduan antara Sabah, Sarawak dan Semenangjung. ia turut membawa maksud budaya seluruh rakyat Malaysia yang berganding bahu dan bekerjasama serta bersatu dalam apa jua kejayaan dan rintangan yang berlaku di negara yang tercinta.

Slogan Bersatu Sambut Hari Kebangsaan

Hari Kebangsaan pada tahun 2015 lebih menekankan kepada semangat perpaduan di kalangan rakyat yang berbilang agama, bangsa dan negara. Semenjak merdeka, seluruh rakyat Malaysia sehati sejiwa dalam menempuh apa jua cabaran yang mendatang. Semoga rakyat Malaysia hidup dalam rukun damai dan sentiasa bersatu.

0 comments:

Post a Comment