Tuesday, November 27, 2012

Anggota Parlimen Perlu Ikuti Kursus Sensitiviti Gender

BY SK Jeram Batu 20 Selangor No comments

KUALA LUMPUR: Semua Anggota Parlimen termasuk Yang Dipertua Dewan Rakyat dan timbalan-timbalannya perlu mengikuti kursusberkaitan sensitiviti gender bagi mengelakkan mereka mengeluarkan kenyataanberbaur seksis ketika persidangan berlangsung.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, kursus kefahaman itu akan dianjurkan dari semasa ke semasa oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bagi membantu anggota Parlimen mengetahui garis panduan mengenai isu-isu sensitif.

"Parlimen mengambil perhatian atas cadangan termasuk yang dibangkitkan oleh Batu Gajah (DAP-Fong Poh Kuan). Saya rasa ini tidak ada masalah (mengikuti kursus dari semasa ke semasa).

"Mungkin sesi akan datang ada orang baru, yang baru perlu ditarbiah, disekolahkan," katanya ketika menggulung perbahasan usul menerima penyata jawatankuasa peraturan-peraturan mesyuarat di Dewan Rakyat di sini, Selasa.

Dalam pada itu, Mohamed Nazri berkata, Yang Dipertua Dewan Rakyat atau pengerusi diberikan hak atau kemudahan untuk menentukan sama ada pernyataan itu seksis atau tidak berdasarkan kepada intonasi dan suasana perbahasan di Dewan Rakyat.

"Ada perkataan yang digunakan dalam suasana biasa, ia tidak boleh dianggap sebagai kurang sopan seperti 'celaka, sial' itu dalam keadaan apa sekalipun, ia memang tidak sopan.

"Kalau macam bocor, itu tidak dianggap tidak sopan. Tetapi suasana perbahasan dan intonasi ia digunakan, itu menjadikannya seksis," katanya.

Persidangan Dewan Rakyat kemudian meluluskan pindaan kepada PeraturanMesyuarat 36(4) sedia ada yang menyebut "adalah menjadi kesalahan bagi ahli-ahli Dewan menggunakan bahasa kurang sopan (biadab)."

Selepas pindaan diluluskan, Peraturan Mesyuarat 36(4) menyebut:"Adalah menjadi kesalahan bagi ahli-ahli Dewan yang menggunakan bahasa kurang sopan (biadab) atau membuat pernyataan yang seksis." - BERNAMA

Sumber mStar Online 27/11/2012

0 comments:

Post a Comment