Tuesday, November 18, 2014

Knightscope K5 Robot Kawalan Keselamatan

BY SK Jeram Batu 20 Selangor No comments

Knightscope K5 robot kawalan keselamatan, bersaiz setinggi manusia, robot yang dimaksudkan untuk berkhidmat dalam pekerjaan seperti pemantauan korporat atau  kampus kolej, pusat membeli-belah, sekolah dan banyak lagi.

Robot Knightscope K5 menggunakan kamera, peralatan navigasi, alat pengesan, motor elektrik, bateri boleh dicas semula yang besar dan komputer. HES empat kamera definisi tinggi, empat mikrofon, satu pengiktirafan kamera lesen plat dan sensor cuaca.

Robot Knightscope K5 menggunakan Wi-Fi untuk berkomunikasi antara satu sama lain dan dengan orang sekeliling, yang dari jauh memantau menggunakan kamera dan lain-lain sumber data.


"Bayangkan seorang sahabat yang boleh melihat, mendengar, merasa dan menghidu bau yang keras, menjadi pengawal kampus korporat anda atau kejiranan, menjaga orang yang anda sayangi dengan selamat dan melemparkan senyuman pada semua orang yang lalu lalang. Bayangkan jika kita boleh menggunakan teknologi untuk membuat masyarakat kita berasa lebih kuat, selesa dan lebih selamat .... bersama-sama."

"Jika amaran ditolak, mesin K5 akan menghidupkan semua sensor untuk bukan sahaja membolehkan seluruh masyarakat dapat mengkaji semula data, tetapi untuk menyumbang maklumat masa nyata yang penting. Pendekatan kami melegakan sebarang kebimbangan privasi, melibatkan masyarakat di peringkat sosial dengan berkesan puncaa keselamatan di khalayak, dan menyediakan gelung maklum balas penting untuk enjin ramalan."

Pengasas bersama Knightscope Stacy Stephens, berkata:

"Ini menghilangkan kerja yang membosankan dan kadang-kadang berbahaya, dan meninggalkan kerja strategik untuk penguatkuasaan undang-undang atau keselamatan swasta, bergantung kepada permohonan pengguna."

Sumber: Engadget | MIT Technology Review, Knightscope

0 comments:

Post a Comment