Thursday, May 08, 2014

Diet seimbang pesakit diabetes

BY SK Jeram Batu 20 Selangor No comments

Bagi pesakit diabetes atau kencing manis, pengambilan makanan atau diet seimbang sangat penting dalam kehidupan seharian bagi mengawal tahap gula dalam darah.

Bijirin.
Ini kerana diabetes terjadi akibat daripada kelemahan tubuh mencerna karbohidrat. Dalam proses metabolisme, karbohidrat diproses menjadi gula atau glukos dan ditukarkan kepada tenaga, namun tidak semua jadi begitu.

Brokoli.
Buat pesakit kencing manis, insulin berfungsi mengawal kadar lebihan gula dalam darah yang tidak berfungsi dengan baik. Ini menyebabkan berlakunya pengumpulan gula yang menghasilkan keadaan hyperglycaemia dan menyebabkan terdapatnya gula dalam air kencing.

Bayam.
Jadi jika anda cuba untuk mengamalkan diet diabetes yang seimbang dan sihat, berikut adalah beberapa cadangan makanan yang mampu mengawal tahap gula anda.

Bubur / bijirin

Kacang hijau.
Pengambilan bubur atau bijirin mampu mengawal kandungan gula dalam tubuh badan anda. Malah anda digalakkan untuk makan bubur pada waktu pagi. Walaupun bubur merupakan karbohidrat, ia merupakan karbohidrat yang baik. Oleh kerana ia kaya dengan fiber terlarut, ia melambatkan penghadaman dan tidak akan meningkatkan kandungan gula anda begitu cepat. Ia juga membantu pengurangan berat badan kerana kandungan fiber membuatkan anda rasa kenyang dengan lebih lama.
Strawberi.

Brokoli, bayam & kacang hijau

Menurut pakar diabetes, pengambilan sayur-sayuran tidak berkanji seperti brokoli, bayam dan kacang hijau dalam diet anda sangat bagus kerana ia kaya dengan fiber dan rendah karbohidrat. Walaubagaimanapun ia tidak bermakna anda tidak boleh mengambil sayur-sayuran berkanji seperti kentang, ubi kayu manis dan sebagainya kerana ia turut memberi anda nutrisi lain. Perlu diingatkan, diet anda perlu seimbang.
Hirisan Salmon.

Strawberi

Ramai pesakit atau penghidap diabetes cuba mengelak pengambilan buah strawberi kerana kemanisannya. Namun sebenarnya strawberi adalah snek yang sihat dan tidak akan meningkatkan kandungan gula terlalu banyak. Ianya rendah kalori dan karbohidrat, tetapi kaya dengan fiber dan air, lantas membuatkan anda kenyang dengan lebih lama.

Salmon & daging tanpa lemak

Daging yang kaya dengan protein tidak akan memberi kesan kandungan
Daging tanpa lemak.
seperti karbohidrat. Jika anda makan dengan kuantiti yang betul, ikan, dada ayam tanpa kulit dan daging tanpa lemak sebenarnya baik untuk diet buat pesakit diabetes. Ikan salmon adalah salah satu pilihan terbaik kerana ia turut mengandungi asid lemak Omega-3. Daging juga adalah sumber kronium iaitu mineral yang membantu insulin berfungsi secara betul.

Kayu manis.
Kayu manis

Kayu manis adalah sejenis rempah yang mempunyai kesan seperti insulin dan juga membantu mengurangkan kandungan gula dalam tubuh pesakit diabetes. Hasil daripada beberapa kajian yang dijalankan, saintis telah membuat kesimpulan bahawa ekstrak kayu manis mampu mengurangkan kandungan gula dalam pesakit yang mempunyai masalah untuk mengawalnya.

Sumber: Safina Othman (Tupai.my)

0 comments:

Post a Comment